jueves, 21 de abril de 2011

Stalin a Catalunya: Comorera

Joan Comorera (PSUC-III Internacional), Antonov-Ovsenko (cònsul de la URSS a Barcelona), Pasionaria (PCE, III Internacional) i Maurice Thorez (PCF, III Internacional)  (1937)

“Si no seria just menysprear el redreçament de la política internacional, tampoc no ho seria confiar-hi ingènuament. No, companys. D'URSS no n'hi ha més que una al món. L'URSS, pàtria del proletariat mundial, és el nostre amic i veritable amic. L'URSS sota el guiatge del gran Stalin, líder del proletariat mundial, ens ajuda i ens ajudarà desinteressadament per deure de solidaritat d'uns treballadors que construeixen el socialisme vers un altres treballadors que lluiten a vida o mort contra les castes traïdores per tal de guanyar les seves llibertats i el dret de construir el món que els plagui. Com a cosa ferma i segura en el món internacional, avui no hi ha més que l'URSS. Tota la resta de coses va lligada a la nostra política internacional”.
Joan Comorera
Primera Conferència Nacional del PSUC, i recollit per «Treball», el 25 de juliol del 1937.


Pasionaria, Francisco Antón, Joan Comorera, Santiago Carrillo, Enrique Líster (1954)

“L'URSS, la pàtria de tots els treballadors, pàtria de llibertat i de democràcia autèntica, unió fraternal de pobles lliures i iguals, la pàtria del socialisme victoriós en marxa cap al comunisme, la pàtria ennoblida per l'alliberament revolucionari de bessarabians, moldaus, ucraïnesos, russos blancs, lituans, letons, estonians, i carelians, la pàtria proletària sàviament dirigida per Stalin, torxa altíssima i inexhaurible que il•lumina el camí de la pau, del pa i de la llibertat a tots els pobles i els homes oprimits del món!...".

Joan Comorera
Secretari General de la Unió Socialista de Catalunya i del PSUC (Partit Socialista Unificat de Catalunya)
III Internacional (Komintern)

“A baix la guerra imperialista, companys. Per la pau, pel pa, per la llibertat de tots els pobles, de tots els homes, ara més que mai, visca Stalin! Visca la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques!. Visca la Internacional Comunista!”.

“La classe treballadora, madurada políticament, directora de la transformació econòmica que ha enfortit i personalitzat Catalunya en el conjunt dels pobles hispànics, ha assimilat la concepció staliniana dels problemes nacionals i sota el seu impuls Catalunya segueix endavant, enèrgicament, pel camí del seu redreçament definitiu”.


Ponència presentada al Comitè Central del PSUC, que l'aprovà en la reunió de finals d'abril del 1939. El mes de juny era també aprovada pel Secretariat de la Tercera Internacional.

“El Govern que es constitueixi ha de condemnar de manera categòrica el moviment contrarevolucionari del 3 de maig i ha de proposar-se de manera ferma treballar perquè aquest moviment criminal no pugui tornar-se a repetir; i per consegüent ha d'acceptar-se per endavant que són necessàries totes les mesures de previsió contra possibles extralimitacions; ha d'anar de manera immediata a la dissolució de les Patrulles de Control, a la dissolució del POUM i a la dissolució també immediata de tots els Comitès que s'atribueixen funcions municipals i estatals”.
Joan Comorera
Secretari General de la Unió Socialista de Catalunya i del PSUC (Partit Socialista Unificat de Catalunya)
III Internacional (Komintern)

No hay comentarios:

Publicar un comentario