sábado, 26 de junio de 2010

La repressió franquista a Tarragona l’estiu de 1940


Durant els mesos de juny i juliol de 1940 foren assassinats a la muntanya de l’Oliva un mínim de vint-i-sis presos polítics contraris al règim dictatorial del General Franco. En particular, foren nombrosos els anarquistes de les comarques tarragonines que foren víctimes de la repressió franquista en les primeres setmanes de l’estiu de 1940, alhora que les tropes que havien jurat lleialtat a Hitler envaïen tot Europa.

La matinada del 27 de juny de 1940, un grup de vuit persones eren conduïdes per la força en un camió de la presó de Pilats a la muntanya de l’Oliva, als afores de Tarragona. Entre elles es trobava Pau Alomà Sanabras, anarquista nascut al Catllar el 1902. Minuts després serien afusellades per un escamot de botxins fidels al règim franquista.

El 24 de juliol de 1940 quatre cenetistes tarragonins més eren afusellats a l’Oliva: Josep Carballido Noelle (nascut a Ulldecona, però que residia a Riudoms); el reusenc Francesc Itarte Mitjavila; i els germans Joan i Francesc Vernet Torner, nascuts a Móra d’Ebre.

El 27 de juliol de 1940 eren executats els anarquistes Palmir Cartañà Plana, natural de Valls, i Lluís Montagut Cristòfol, de Tortosa.

El 31 de juliol de 1940 el cenetista Pau Toset Gilabert, natural de Tivissa, era afusellat amb d’altres companys de presó.

En homenatge a les víctimes de l’Estat dictatorial a Tarragona.

No hay comentarios:

Publicar un comentario