jueves, 8 de julio de 2010

Juan Negrín, titella d’Stalin a Espanya


Walter Krivitsky, el cap del Servei Secret Militar soviètic per a l’Europa Occidental, explicà (“Yo fui ministro de Stalin”, Jesús Hernández, p 86-88) com Stashevsky (un dels “assessors” d’Stalin a la República) havia elegit ja al novembre de 1936 al doctor Juan Negrín com a successor de Largo Caballero, quan aquest fos obligat a dimitir per les pressions que rebia dels estalinistes.

La obediència i eficàcia amb què Negrín havia dirigit l’octubre anterior l’enviament de tres quartes parts de les reserves d’or del Banc d’Espanya a la URSS –una operació en la que hi tingué especial protagonisme un espia soviètic, torturador i assassí professional: el militar Aleksandr Orlov-, a canvi d’armament vell i distribuït amb comptagotes i arbritràriament (les divisions de Líster i el "Campesino" foren “casualment” les més afortunades), l’avalà com a putxinel•li eficient i mancat d’escrúpols.

Negrín era als ulls dels estalinistes el titella ideal: un professor apolític de l’alta classe mitjana, sense contacte amb el món obrer ni partidaris entre els líders sindicalistes; i un home de grolleres costums personals i, per tant, un blanc fàcil de l’extorsió –cal recordar que l’extorsió és un dels mecanismes més emprats per l’estalinisme per conseguir els seus propòsits.

El seu amic, correligionari i partidari dins del PSOE Indalecio Prieto reconeix com la gula portava a Negrín a sopar amb freqüència fins a tres vegades en el decurs d’una mateixa nit, o a consumir compulsivament drogues en seu despatx de president del govern.

Les perversions sexuals de Negrín eren difícilment dissimulables, i la seva preferència per les noies molt jovenetes provocà més d’un escàndol. Conseguí, però, comprar el silenci de molts periodistes estrangers convidant-los a les freqüent bacanals que organitzava.

No cal dir que Krivitsky -com Koltsov, Antonov-Ovseenko, Rosenberg, Yezhov, Yagoda i tants altres fidels i disciplinats servidors del dictador georgià- fou finalment afusellat per ordre d’Stalin.

Negrín era considerat un polític moderat o centrista dins del PSOE.

No hay comentarios:

Publicar un comentario